NFF: Teledoc Campus-films in première: kwieke huisarts en regisseur in rolstoel

Zaterdag 24 september gingen op het Nederlands Film Festival de eerste 2 Teledoc Campus-films van de lichting 2017 feestelijk in première, De Hoeder en 80% Ongeschikt. De twee fraaie documentaires bewijzen dat Teledoc Campus allang niet meer ‘het kleine broertje of zusje van Teledoc’ is. 

 

 

In De Hoeder van Conijn Film portretteerde regisseur Joost van der Wiel de heer Van Hasselt, een kwieke huisarts van 92; in 80% Ongeschikt van Volya Films stelde Mari Sanders als regisseur in een rolstoel zijn Wajong-uitkering ter discussie. Serieuze onderwerpen, die echter verfrissend licht en humoristisch werden aangepakt door de makers. 

Huisarts Nico van Hasselt was in bioscoop Rembrandt aanwezig bij de vertoning van De Hoeder, waarin te zien is hoe hij zijn dagelijkse ronde maakt langs zijn veelal bejaarde patiënten. Voor  zijn huisbezoeken maakt Van Hasselt gebruik van een patiëntendossier dat bestaat uit handgeschreven kaarten, bijeengehouden door elastiekjes en vervoerd in een plastic mandje. Maar ook zijn benadering van patiënten is ouderwets in de goede zin van het woord: hij neemt voor iedereen de tijd, ook voor patiënten die niet echt iets mankeren maar een praatje willen maken. Nuchter, zonder sentiment maar met droge humor geeft hij zijn patiënten raad, of ze nu levensmoe zijn of juist van geen ophouden willen weten. Zoals de stokoude vrouw die hij op haar verjaardag probeert te overtuigen een hulp in de huishouding te nemen. Ze wuift de goede raad resoluut weg, en vervolgens komt haar verjaardagstaart op tafel met daarop pontificaal ‘103 jaar’.

Ook Van Hasselts kijk op de moderne zorg waarin ‘de patiënt centraal staat’ is verfrissend: ‘bij een appel zitten de pitjes ook centraal, maar die kunnen geen kant op. Heerlijke man, met een dito nuchtere vrouw, fraai geportretteerd door Joost van der Wiel (Soles of Ethiopia).

Kijk hier de trailer van De Hoeder

 

In 80% Ongeschikt zet regisseur Mari Sanders zichzelf voor de camera én voor het blok. De 28-jarige filmmaker zit vanwege een bij zijn geboorte opgelopen spastische aandoening al zijn hele leven in een rolstoel. Hij wilde nadat hij de mytylschool had afgemaakt filmmaker worden maar werd naar het vmbo gestuurd. Mari kreeg vanaf zijn achttiende een Wajong-uitkering omdat hij ‘80 tot 100 procent arbeidsongeschikt’ zou zijn. Hij zette echter door, rondde de opleiding audiovisuele vormgeving van de AKV St. Joost af en maakte een aantal korte films: Rue des Invalides, Sync! en Daan Durft.

In 80% Ongeschikt staat zijn morele dilemma centraal: om full-time regisseur te worden zou hij zijn Wajong-uitkering moeten opgeven. Zelfs zijn vrienden vinden dat hij overheidsgeld gebruikt om zijn hobby te subsidiëren en een baantje zou moeten zoeken. Een medewerker van het UWV probeert hem aan te praten dat bonbons inpakken werk is waar sommige mensen heel blij van kunnen worden – maar dat geldt niet voor Mari Sanders.

De maker spaart zichzelf niet in 80% Ongeschikt, een eerlijk en humoristisch zelfportret. Hij vraagt advies aan onder meer Jetta Klijnsma, de staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die zelf met een looprek loopt vanwege haar handicap. Het gesprek waarin Sanders en Klijnsma ‘gezellig’ hun spastische aandoeningen vergelijken is een van de vele tragikomische hoogtepunten van 80% Ongeschikt.

Staatssecretaris Klijnsma was ook aanwezig bij de vertoning in het Rembrandt theater, waar Mari Sanders na afloop het rolstoelonvriendelijke podium op klauterde en zo nog eens onderstreepte dat de maatschappij nog te weinig rekening houdt met gehandicapten.

 

Vooraf werden wat teasers vertoond van andere Teledocs Campus die nog in productie zijn.

De nieuwe lichting films van Teledoc Campus zal in het voorjaar van 2017 op NPO3 worden uitgezonden.